Viktiga artiklar

1) Philippa Göranson, (2018-09-23), Oviljan kring komplementär behandling, Patientperspektivet

2) Lotta Fredholm, (2002-10-01), Nu måste läkarna ta alternativ medicin på allvar, Forskning o Framsteg

”Antalet sjukskrivna har ökat och det talas om en sjukvård i kris. Samtidigt har svenskarnas intresse för alternativ medicin ökat. Det senaste decenniet har användningen mer än fördubblats i Stockholm.

Det framgår av en undersökning som förra året gjordes på uppdrag av Stockholms läns landsting. Nästan hälften av de 1 001 tillfrågade personerna hade det senaste året sökt alternativmedicinsk vård. I en motsvarande undersökning i slutet av 1980-talet var siffran en femtedel.

Under våren 2002 kartlade Landstingsförbundet 16 av landets landsting. Alla erbjöd massage och akupunktur, som räknas till alternativmedicinska metoder. Även internationellt används alternativ medicin flitigt, både i rika och fattiga länder.

Världshälsoorganisationen, WHO, efterlyser därför nationella riktlinjer hos medlemsländerna för hur denna del av vården ska hanteras. Men ännu kvarstår frågan om hur alternativa medicinska metoder ska bedömas. I dag saknas vetenskapliga utvärderingar av många alternativmedicinska metoder och preparat. Det gör det svårt för människor att på ett rationellt sätt välja mellan olika vårdformer.”

Denna artikel från 2002 är på sitt sätt en grundbult för det behov som finns och och inte har minskat, tvärtom. Tyvärr har detta engagemang stoppats upp av Läkemedelsindustrin i allians med Skeptikerhydran med Vetenskap & Folkbildning och Förbundet (anti)Humanisterna i spetsen. En svår motgång var förskingringen av Osherdonationen och därmed de medel som skulle ha använts för forskning inom komplementär medicin. Ansvariga för detta var Jesper Jerkert fd ordförande på Vof och Martin Ingvar ansvarig för Osher Centrum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s