Missvård

Ett ord gör comeback: missvård (referens)

Låter skribenten på Bloggen ”En Blind höna” reda ut begreppet.

”Anna Lindh var en framgångsrik representant för det samhälle som missvårdat honom.”

Så sa åklagare Agneta Blidberg i sin slutplädering enligt referatet i Metro (20 jan).

Missvårdat? Jag kunde inte påminna mig att jag hört det ordet tidigare. Är det en nyskapelse?

Faktiskt inte, visar en titt i Svenska Akademins Ordbok; den första noteringen är från 1732 (Then Svänska Argus): Dessutan förgätes och missvårdas en Bok snart nog. (Utan vad? Jag vet inte, utdraget i SAOB är bara precis så långt.) Substantiven missvård och missvårdnad finns i några exempel från slutet av 1800-talet, och senast 1916.

Men jag gissar att ordet inte använts många gånger sedan dess. Jag kan inte hitta det alls bland Språkbankens 147 miljoner ord (med allt från Strindbergs romaner och brev, till många tiotusentals artiklar ur tidningar från 1965 till 2003).

Och Google bekräftar: den hittar bara sju förekomster av ”missvårda”, varav tre hos Projekt Runebergs inscanning av Viktor Rydbergs ”Den siste Athenaren” (utgiven 1914).

Av de andra fyra är en ett citat från ett av SAOBs 1800-talsexempel; två kommer från en bildspelstillverkare som vänder sig till ”Företag som insett risken med att missvårda sitt varumärke”. Det sista från en sida personliga anteckningar om utsatta barn.

I så fall, alltså, i princip bara två användningar hittade före Blidberg, på de senaste knappt hundra åren.

I de flesta av exemplen som ges i SAOB skulle vi idag snarare välja vanvårdad, vanskött eller misskött, som i ”Missvårdade herregårdar kunna med fördel styckas.

Men det kanske finns en viss skillnad här att ta vara på? ”Vanvård” antyder för mig att det funnits åtminstone någon slags vård – men felaktig eller otillräcklig. En inlagd patient vanvårdas om hon försummats.

Mijailovic försöker dock bli inlagd, men får inte. Är man inte intagen kan man inte bli vanvårdad. Är ”missvård” ett bra ord för en vård som inte bara är dålig, utan icke-existerande? (”Ovårdad” går ju inte.)

En kommentar till detta är att begreppet är oanvänt därför att det kräver helhetssyn en bristvara i dagens effektiviserade lösningsorientering.

Missvård är helt enkelt att ha bestämt sig för att det bara finns ett sätt och därmed missar man alla andra sätt. /BP

Ett svar till “Missvård

  1. Ping: Helandevård – en programförklaring | Helandevård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s